sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Nuorisotyötä Dominicalla

Meijänkään harkkapaikka ei ollut aivan se mitä ajateltiin sen olevan. Oltii siinä uskossa, että mennään ala-asteelle tekee  harkkaa, vähän niinkun apuopettajan pestiä. Meille selviski ekoina päivinä, että asia ei ookkaa näin. Mentiinkin tutustumaan sellaiseen Youth Centeriin. Nimensä mukaisesti tää paikka keskittyy auttamaan ja tukemaan lapsia ja nuoria. Pääasiassa järjestö yrittää antaa tarpeellisia tietoja ja taitoja, jotta nuoret pärjäisivät työelämässä, osaisivat etsiä töitä ja saisivat työpaikkoja. Oltiin todella iloisia tästä työpaikasta, koska täähän on jotain, mitä sosionomi oikeestikin voisi tehdä Suomessa.

Myö ollaa mukana sellasessa Life skills-projektissa, jossa keskitytään erityisesti syrjäytyneisiin nuoriin. Projektissa autetaan koulusta tipahtaneita, työpaikkaa vailla olevia, vankilassa istuneita tai muuten ongelmissa olevia nuoria. Heille opetetaan erilaisia taitoja. On sähkötöitä, käsitöitä, sosiaalisten taitojen opettelua ym ym. Projekti on alkanut syyskuussa ja jatkuu kesälle. Projektin lopussa nuoret pääsevät  eräänlaiseen työkokeiluun ja tavoitteena olisi löytää töitä mahdollisimman monelle. Meistä on upeeta, et tällanen mahdollisuus annetaan nuorille. Yksikin nuori sano meille, et kyllä tää on jo tähän mennessä häntä auttanut ja et tää on ehottomasti hyvä juttu hänelle. Eräs ohjaaja sanokin, että tää on niinku nuorille "toinen mahdollisuus" päästä takas yhteiskuntaan ja saada esim. töitä.

Projektissa keskitytään kuuteen erilaiseen taitoon


Toinen juttu missä ollaan mukana on Soufiėren ja Pointe Michelin 4H-kerhot. Nehän ovat tuttuja meille suomalaisillekin. Mie (Elli) olen vetänyt kerhoja nuoruudessani muutaman vuoden. Täällä 4H kerhot ovat hiukka erilaisia. Heillä on isompia projekteja kuin mitä meidän kerhoissa oli. Toki ei tiedetä millainen meno 4H-kerhoissa on nykyään Suomessa.

Oltiin jonkin tyyppisessä vuosikokouksessa, jossa oli jokaisen alueen eri 4H-tyyppejä mukana. Täällä kerhoissa istutellaan kasviksia ja myydään niitä, osallistutaan paikallisiin kilpailuihin (täällä noita kilpailuja olis vaikka muille jakaa), joita voi olla esimerkiksi ruoanlaittokilpailut tai karnevaaleissa oleva pukukilpailu. (Karnevaaleihin muuten palataan vielä! Se on iso juttu täällä)
4H esitteistä vähän kuvia. Kovin on tutun näkösiä
Esitettä esitettä...

Kaikki on uutta ja ihmeellistä (vieläkin). Ja siksi harkkapaikkaankin sisälle pääseminen vie hitusen enemmän aikaa kuin mitä se veisi Suomessa. Mä (Maikku) tein myös ekan harkan nuorten parissa ja voin sanoa, et vaikka eroja on näiden kahen maan välillä, niin kyl tää aika samanlaista työtä loppujen lopuksi on. Me ollaan rohkeena mukana kaikessa. Torstaina oltiin paikallisten nuorten kanssa istuttamassa kukkasia tienvarteen. Nuoret olivat koristelleet käytettyjä autonrenkaita ja niihin istutettiin kukkasia. Tääl käsite "kukkasiaki" o vähän erilaine ku meillä, kute allaolevasta kuvasta näätte. Nää myös istuttaa kukat hiekkaan. Luettiin jostaan, että ei voi käyttää multaa mielellää, koska itikat tykkää kosteista paikoista. Ihmeteltii vähä mite noi kukat menestyy tossa maaperässä, mutta ehkä ne sitte :D 

Meijen projekti näytti eka tältä tienvarressa...
Aseteltiin kukka-asetelmat hienosti kävelytien varteen


Näist tuli oikeesti tosi sulosia. Mullan sijasta
nää vaan käyttää hiekkaa, mutta kai se kukkane
siinäki elää.






















Perjantaina oltii kirjastolla. Näillä on ihan hieno kaikille avoin kirjasto Roseaussa. Ei ihan tajuttu kuinka lainausmekanismi toimi, mutta ainakin se toimii. Kirjastolla meillä oli huumevalistusta. Siellä oli meneillää huumevalistus-tammikuu. Täällä alkoholi ja kannabis on, ainakin perjantaisen puhujan mukaan, suuri ongelma, kuten monessa paikkaa muuallakin maailmassa. Moni päätyy työttömäksi ja asunnottomaksi tämän vuoksi. Valistuspuhe oli viisas, siinä kehotettiin kuuntelemaan ja tutkimaan luotettavista lähteistä päihteiden vaaroista. Oli hienoa huomata, et täällä on tällasta valistusta ja et lapset ja nuoret oikeesti tuntu kuuntelevan ja miettivän näitä asioita. Ainakin kommentointi oli runsasta.

Valistuksen jälkeen lähdettiin Life skill-programmin tyyppien kanssa Roseaun Youth Centeriin. Tilat vähän erilaiset kuin mitä Suomessa Nuokkarit tai Nuorten tilat ovat. Tila oli lähinnä katoksellinen ulkotila, vaikka sisällekin pääsi. Täällä kuitenki on niin lämmin suurimman osan ajasta, et ehkä tollanen ulkotila on hyvä ratkasu. Päästiin pelaamaan shakkia (Suomessa Tammi). Myö hävittiin kummatkin yhdelle nuorelle, joka pelaili meidän kanssamme. Ehkä opitaan pelaamaan sitä vielä paremmin, 3kk aikaa harjoitella. Tarjottiin nuorille lakritsia, jota oltii tuotu Suomesta. Aika monelle maku oli melko omituinen, mutta yksi nuori pyys jopa lisää, sano, että oli hyvää! 

Maanantaina myö lähetään jollekkin hmm... mitenhän sen suomentais... jonkin sortin kehittämispäiville? Jossa on Youth centerin väkeä. Nää kestää kolme päivää ja yövytään jossakin muualla ja ja ja, kuulostaa jännittävältä. Innolla ootetaan, et mitä siel sit loppujen lopuks oikeestaan tehään. Tää on varmasti myös ammatillisesti tosi opettavainen reissu, kun saa tavata ja keskustella ammattilaisten kanssa. Saa nähä joudutaanko kertomaan enemmänkin Suomen nuorisotyöstä... :D Ansku joutuu pärjätä muutaman päivän yksin, mutta eiköhä hää selviä :D 

Kirjastolla oli esillä Dominican kansallis symboleita
Täss on tää papukaija, mikä o vissii niitten lipussaki. Keisariamatsonipapukaija tai jotain tollasta?
Kansallispukua esittelyssä
 Elli & Maikku


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti