perjantai 10. maaliskuuta 2017

Se olis viikonloppu jälleen

Mitäs tänne? Kauhulla ajattelen, että enää alle kuukaus aikaa olla täällä! Niin paljon vielä näkemistä ja tekemistä, mitkä pitäis mahuttaa kolmeen viikkoon. Onneksi päätettiin, että pidetään vähän lomaa ennen lähtöä niin keretään tekemäänkin vielä kaikki asiat. Ollaan vähä stressattu, että mitä jää näkemättä ja apua ja iik, mutta ainaki miulle henkilökohtaisesti jokainen päivä ilman mitään nähtävyyksiäkin on elämys. Joka päivä osaan olla kiitollinen, ihmetellä jotain pientä asiaa ja joka päivä opin tai älyän jonkun uuden jutun jostakin. Haluan toki päästä näkemään nähtävyyksiäkin vielä, mutta nautin arkipäiväisestäkin elämästä täällä, sekin on jo pelkästään nähtävyys.

Täällä on oppinut hidastamaan elämänrytmiä, toivon, että osaisin jatkaa tätä Suomessakin. Joten hidastakaa elämäänne hyvät ihmiset ja nauttikaa elämästänne :)

Täällä on ihanat lenkkimaisemat. Tulee välillä ihan pysähdyttyä vaan nauttimaan maisemista. Rakastan merta <3

Vähänkö tuun ikävöimään näitä maisemia :( <3


Tällä viikolla on riittänyt sadetta. Ei saisi valittaa, koska aika vähän täällä on satanut meidän aikanamme täällä. Jotenkin kun on koleaa niin tekee mieli vetästä pidempi punttista jalkaan ja heittää pitkähihainenkin niskaan. Ollaan siis aika hyvin totuttu tähän ilmastoon, kun alkaa tuntea pienetkin lämpötilaerot. Tälläkin hetkellä oma puhelimeni säätiedotus sanoo, että on melkeen 25 celsiusta, mutta silti ei ole älyttömän lämmin. Maikkukertoili töissä, että hupparin kanssa on just hyvä, ei uskaltais ottaa sitä pois. Oon ite ehkä enempi sopeutuvainen, koska tänään uskalsin laittaa jo t-paidan pitkähihasen tilalle. Repussa on kuitenkin varalla neule mukana, jos alkaa palelemaan.

Sain toisen flunssani täällä. En kyllä ihmettele asiaa yhtään. Karnevaaleissa tuli kastuttua ja ympärillä kaikilla on ollu flunssaa. Ihan pari päivää sitten istuin bussissa pikkupojan vieressä, joka oli ihan flunssainen, niin ei nyt jostain syystä vastustuskyky riittänyt tappelemaan pöpöjä vastaan. Sain meijen vara äiskältä mielenkiintosen väristä flunssalääkettä, sellasta ihanan punasta. Hää teki miulle eilen kanssa jotaan teetä, jossa oli ainaki inkivääriä mukana. Ihana ku noi aina auttaa meitä. Jäin lääkkeestä henkiin ja se autto jopa siihen, ku miua allaa helposti flunssassa ahistamaan, ku astma pohjaa ollu historiassa. Tänään se aiheutti vaan kauheen tärinän ja hieman sydämmen sykkeen nousemista, mutta onneksi se meni ohi. Tänään vähä vielä tukkoinen olo, mutta en suosti ny sairaatamaan, parempaakin tekemistä!

Tänään perjantaina oli tarkotus vetää nuorille sellaista pelihetkeä life slillsissä. Näillä o perjantaisin aika usein ensin kirjastolla jotakin, jonka jälkeen sitten tullaan Youth Centerille pelailemaan, yleensä nää pelaa shakkia tai dominoa. Tänää Maikun kaa aateltii, jos vähä leikittäis. Kuulostaa vähän ehkä lapselliselta, mutta vähä vanhempienkin pitäisi miusta osata irrotella ja heittäytyä mukaan. Näillä tuntuu varsinki olevan vähän sellasta ongelmaa, että nää ei oo ryhmäytyny kunnolla, joten kaikki yhessä tehtävä on niille hyvästä. Mutta eka siis päivä aloitettiin kirjastolta....

Miulle ja Maikulle ei ihan selvinny mitä kirjastolla tänään olis. Se tajuttii, että täytyy varautua 2 ec. verran, että jotain häppeninkiä siellä olis. Youth center ja kirjasto on oikeestaan naapureita, että välimatkat ei näitte välissä oo pitkiä. Päästii kirjastolle ni selvis, että jonkin sortin eläinpäivä. Tai siis tälläinen aivan kuin pieni pieni pieni PIENI eläintarha tai kotieläinpiha tai jotain sinnepäin. Ei tosiaan ollu ihan mahottoman montaa eläintä, mutta luitenkin ihan mukava määrä. Paikalla oli monista eri kouluista lapsia. Meteli oli kova :D

Ideanahan tälläinen on tosi suloinen ja hyvä. Mutta tälleen suomalaiselle ihmeiselle, joka rakastaa eläimiä ja niitten oikeuksia ni tää oli aika julmakin esitys omalla tavallaan. Meillä jo laki velvoittaa, että eläimillä täytyy olla tietyn kokoiset häkit. Ainakin kotieläimillä ja en nyt ole sata varma, mutta luulis, että asia koskee myös eläintarhoja. Tänään tuolla eläimillä oli tosi pienet oltavat. Kellään ei oikein ollut kunnolla tilaa liikkua. Siellä oli yksi eläin, mikä oli suljettu todella pieneen häkkiin ja se oli niin stressaantunut kokoajan, että teki todella pahaa. Se vain tärisi, sihisi ja piti karvoja pystyssä kokoajan. Lapset tulivat ihan lähelle sen häkkiä, huusivat, melkein potkivat ja ärsyttivät sitä kaiken lisäksi ja kukaan ei puuttunu tähän. Mukana oli myös eaimerkiksi pöllö, joka oli ihan liian pienessä häkissä ja lepoita, jotka ei tosiaan tykänny olostaan siellä.

Onneksi osaa eläimistä ei näyttäny häirittevän koko touhu, vaikka olikin pienet häkit. Kanat, kissa, vuohi, possu ja aasi näyttivät nauttivan ihan oloistaan. Niillä oli ruokaa ja lähes varjoisat paikat, joten mikäs siinä sitten.  Täällä ei muuten ole ollenkaan esimerkiksi eläintarhoja ja eläimillä nyt ei ole kauheasti muutenkaan oikeuksia täällä. En nyt just muista ollaanko niistä kirjoiteltu silleen erityisesti, mutta varmasti ollaan mainittu asia monessa blogikirjoituksessa. Meijen kavereille on osalla koiria ja kissoja ja ollaan siitä kyllä tosi ilosia, että ees joillain on. Koska niin moni koira ja kissa asustelee vaan tuolla vapaana vailla kotia. Yhdellä meijän kaverilla on kaksi kissaa, joita hän ei oo kylläkään ikinä nimennyt. Oltiin silleen, että eihän asia nyt näin voi olla. Täytyyhän kissoilla nyt nimet olla. Päädyttiin sitten antamaan kissoille nimet Ville ja Kalle :D


Pöllöllä oli tosi ankeet oltavat. Se oli ihan peloissaan :( Voi pöllö parkaa!

Tässä taas tuttu papukaija Dominican lipusta! Se oli yllättävän rauhallisesti, joten luulen, että tää on tottun oleen esiteltävänä










Tätä opossumia kaikki lapset kiusas, koska tää oli niin hermostuksissaan ja peloissaan. Se sähis ja ilmeili. Miulle tuli ihan pahamieli tän puolesta. Toivottavasti sillä o paremmat olot tän esittelyn ulkopuolella.


Päästiin sitten takaisin nuoriso keskukselle eläinvisiitin jälkeen. Oli siis meijen vuoro siirtyä johtamaan nuorisolaumaa. Mietittiin eka, että mitenköhän ottavat vastaan taas nämä meijen leikit. Suomessain nuoret on todella usein, että en tosiaan leiki, jos on jotain heijän mielestä ihan liian lapsellista. Alotettiin päivä pienellä leikkimielisellä kisalla. Yleensä ollaan käytetty tähän ilmapalloa, mutta välillä täytyy improvisoida. Oltiin siis ilmapalloviestiä, mutta isolla muovipullolla. Hommahan menee niin, että on esimerkiksi kaksi tai useampi joukkue ja kumpa saa eka kuljetettua pallon/pullon/minkäesineenvain jalkojensa alitse ja käytyä läpi koko jonon, on voittaja. Täällä kilpaileminen on jotenkin isohko juttu. Monesta asiasta tehään ainakin leikkimielisiä kilpailuja.

Leikittiin myös muun muassa kaikille varmasti tuttua peiliä, joka innotsutti nuoret myös. Tää leikki oli niille ennestään tuttu. Peili sano vaan aina jotain tyyliin; red light, yellow light, green light go?. Sitten myö leikittiin sellaista patsas leikkiä. Meillä oli kolme ryhmää, joille annoin tehtäväksi muodostaa patsaita erilaisten ohjeitten mukaan, kuten esim. kolme kättä ja neljä jalkaa. Sitten kaikille tuttu kuuma peruna. Leikittiin myös sellaista leikkiä, jossa yksi on keskellä ja muut ringissä ympärillä kädet selän takana. Keskellä olija yrittää arvata, missä ringissä kulkee kolikko. Sitten oli myös perinteistä solmua, jossa jono menee solmuun ja yksi yrittää avata solmun sen jälkeen. Minkähän nyt unohdan? Ainiin, sitten oli myös tehtävä, jossa annettiin erilaisia lauseita kuten "Kenestä tulee mielestänne seuraava Dominican presidentti?" tai "Keneen haluaisit tutustua paremmin" ja sitten täytyy mennä koskettamaan ihmistä, joka omasta mielestä sopii lauseeseen. Kuumaa perunaatin oltiin muovipullon kanssa. Lopuksi pelailtiin vielä korttia nuorten kanssa, kun aikaa jäi. Aasia opetettiin nuorille, jossa siis kerätään neljää samaa maata ja nostetaan peukalo ja muitten täytyy osata reagoida nostamalla oma peukku. Opettiin myös seiskan säännöt.

Saatiin nuorilta palautetta, että oli kiva päivä. Tää aina lämmittää sydäntä. Yks nuorista sanoi, että kai me voidaan mennä leikkejä ensi viikollakin. Oltii, että ens viikko on meijen viimonen viikko, että katotaan, saadaanko järjestää jotain kivaa tekemistä teille. Olis kiva leipoa nuorten kanssa vaikka riisipiirakoita ja opettaa niille vähän Suomea? Täytyy kysyä ohjaajalta onnistuisko tällänen mitenkään. Nuorilla on välillä motivaatio ongelmia ja ne ei aina jaksa kuunnella, mutta aina kun ollaan Mariannen kanssa vedetty jotain, ni suurin osa on ollu ihan täysiä mukana toiminnassa. En tiiä onks se jonkunlaista vieraskoreutta, ku ollaan erilaisia ja ei ihan samanlaisia ku muut ohjaajat, vai osataaks oikeesti meijän homma? :D Mutta jäi kyllä hyvä fiilis tänäsestä vedosta. Ja tää ohjaaminen enkuks sujuu todella hyvin kummaltakin meiltä, vaikka ei sais itteää kehuakkaa. Aina ei löydy oikeita sanoja, mutta ei se haittaa. Pääasia, että saadaan ymmärrys ees jotenki aikaseks. Meillä Suomalaisilla on oikeesti hyvä englanti. Meijän pitäis vaan uskaltaa käyttää sitä rohkeemmin. Kukaan ulkomaalainen ei meitä ala haukkumaan, vaikka muutama sana meniski väärin tai lausuis jotakin hassusti. Jokainen siis vaan rohkeasti puhumaan englantia, kyllä te osaatte, koska meki osataan!!

Huomenna on Putousta lainataksemme edessä miulla ja Maikulla näytönpaikka! Vaikka tää enkku menee nykyään aika näppärästi niin huomenna päästään puhumaan meidän harkasta paikalliseen RADIOON! RADIOON! Kyll vähän niinku jännittää, että mitä tästä mahtaa tulla. Tarkoituksena olis kertoilla, millasta työ nuorten parissa täällä on ollu ja mitä ollaan opittu jne. Tää on ihan mahtava tilaisuus, kumpakaan meistä ei oo ennen ollu radiossa, mutta jännittää silti vähäsen! Tai ehkä hiukka enemmän kuin vähäsen. Miulla on kuitenkin aika iso luotto meihin, että kyllä me selvitään tästäkin. Ja toisaalta kiva päästä kertoilemaan harkasta ja ehkä kertoilemaan jotakin juttuja Suomesta. Syy miks myö tonne päästään on se, että täll meijen työpaikalla on oma ohjelma kerran viikossa yhdessä radiokanavalla ja ne pyys meijet sinne nyt sit mukaan. Jos ketään kiinnostaa, niin radioasema on Vibes ja lähestys alkaa tätä aikaa kahelta ilapäivällä joten se on Suomenaikaa se on kaheksalta illalla. Tää seuraava on toivottavasti toimiva linkki:  http://www.liveonlineradio.net/dominica/dbs-radio.htm jos sattuu olemaan lauantaina kaheksan aikaa tylsää (mitä teillä tuskin siis on) ni ilmestykää ihmeessä alloille kuuntelemaan miten nolaamme itsemme :D

Nyt olis teillä lukioilla aikaa vielä kertoilla, jos on mitään aiheita, joista haluisitte, että kirjoteltais. Meille moni asia o alkan tuntuu arkipäivöiseltä, joten ei välttämättä osata ajatella, että mikä olis teijän mielestä mielenliintoista. Toivottavasti ootte saannu irti näistä meijen kirjoituksista jotaa. Tänään olis vielä taroitus tehä lettuja ja tollasia pitsakierteitä. Kututtiin meijen kaveritki mukaan, mutta tääl o aika yleistä, että kenestäkään ei kuulu mitään, kunnes yhtä äkkiä ovat oven takana tai eivät tule ollenkaan. No ompahan enemmän lettuja meille. Huomenna, jos sää sallii, ni olis tarkoitus grillailla, jos tämäkään siis tapahtuu :'D Täällä ei todellakaan kannata luottaa sovittuihin juttuihin, ne ei yleensä pidä paikkansa. Tähän alkaa jo pikku hiljaa tottua onneksi. Mutta tällästä siis tänään!

Käytii yks päivä Maikun kanssa herkuttelees. Täällä tulee syötyä tosi vähä roskaruokaa, mikä on hyvä. Mutta viime tiistaina käytiin käytiin nautiskelees kanahampparit ravintolassa. Hyvä oli!


~~Elli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti